Bilişim sistemlerinin temel yapılarından birisi de kablolamadır. Kablolama ne kadar sağlıklı yapılırsa sahip olunan donanımlar o kadar sağlıklı çalışacaktır. En ileri teknolojide donanım ürünlerine sahip olabilirsiniz ama yapısal kablolamanız sağlıklı değilse en basit şekilde, yavaşlıklar ve kopmalar yaşarsınız. Bu bakımdan kablolamanın tasarımından kullanımına kadar tüm safhaların titizlikle ele alınması gerekmektedir.

Kablo tipleri kullanılan ağın yapısına göre çeşitlendirilip sınıflandırılır.

Koaksiyel (Coaxial) Kablo; Ses ve görüntü iletimi için kullanılan kablo tipidir. En içteki teli genelde bakırdır ve onun çevresindeki dış korumadan oluşmuş silindirik bir koruma yapısına sahiptir. Genelde bus topolojisinde kullanılan koaksiyel kabloların 10Base2 (thin) ve 10Base5 (thick) olmak üzere iki tipi bulunur. 10Base2, BNC ile direk bağlantı yapılan ince kablolardır. 10Base5, Ethernet backbone olarak kullanılır ve diğer ağ bağlantılarında omurga görevi görürler.

Çift Sarmal (Twisted Pair) Kablo; Oluşabilecek manyetik alanlardan etkilenilmemesi için birbirine dolanmış çift kablolardan oluşur. UTP (Unshielded Twisted Pair) ve STP (Shielded Twisted-Pair) olmak üzere iki çeşidi vardır. Aralarındaki tek fark STP ‘de dış koruma bulunmasıdır. Dayanıklılık, iletim hızı ve manyetik alan etkisine göre; CAT1 (UTP, sadece ses), CAT2 (4 mbps veri), CAT3 (10 mbps veri), CAT4 (16 mbps veri), CAT5 (100 mbps veri) ve CAT6 (gigabit) olmak üzere 6 kategorisi vardır. Fiyat ve performans açısından en sık kullanılan CAT5 ‘tir.

Fiber Optik Kablo; Yüksek hızda veri iletimi için üretilen fiber optik kablolar temel olarak, asıl ışık iletkeni, cam örtü ve koruyucu kılıftan oluşur.