Küresel nüfusun hızla arttığı günümüz de, 2050 yılına kadar insan nüfusunun 9 milyarı aşması bekleniyor. Bu durumda daha büyük bir nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için daha fazla gıda üretimi gerekli fakat toprak ve su kaynakları sınırlı. İşte IoT burada devreye giriyor, Iot bu görevleri kolaylaştırmak, su, toprak ve iş gücü tasarrufu için bir fırsat.
Avustralya’da bulunan bir firma üreticilerin çalışma şekillerinde bir devrim yaptı, ilk olarak su ürünleri yetiştiriciliğinde pahalı istridye hasadı firelerinin etkisini azaltmak için bir IoT sistemi geliştirdi. İstiridye çiftliklerini IoT platformuna bağlayarak gereksiz hasat kapama firelerini %30 azalttı. Sonuç oolarak bu durum Avustralya istiridye yetiştiriciliğine yılda 20 Milyon Avustralya Doları tasarruf sağlayabilir.
Bu başarıyı takiben başka bir şirket Tarıma yöneldi, Ekim 2017’de elma, üzüm, havuç, patatese kadar sulama yapılan ürünler için özel olarak hazırlanmış bir çözüm olan IoT çözümünü piyasaya sürdü ve sulamada tasarruf sağlarken verim arttışı bekleniyor.
Benzersiz Bir Mini Iklim Algılama Çözümü
Genç nesil tarımda dizginleri eline aldığında, işletmelerin üretim yönetimlerini iyileştirmek için akıllı sistemler kullanmak istiyorlar. Verim, karmaşık ortamları gözlemlemek ve günlük ürün kontrol yükünü hafifletmek için kendilerini IoT teknolojisi içerisinde buluyorlar.
Genellikle çiftçiler, bitki yetiştirme döneminde değilken bile hava durumlarını takip ediyor, takıntılı olarak donma olaylarının olup olmadığını kontrol ediyorlar, yetiştiriciler ürün için en iyi zamanını hesaplayarak buna göre gübreleme veya sulama zamanlıyorlar. Yeni mini iklim algılama sistemi bu hesaplamaları kafalardan atarak gerçek zamanlı iklim verilerini güçlü analitik ve geçmiş hava durumlarını yapay zeka ile birleştirerek işini IoT sistemlere bırakıyor.
İleri Görüşlü Bir Yaklaşım
Birçok tarımsal işletme için, bir IoT ekosistemi, günlük işlemleri kolaylaştırmanın yeni bir yoludur. Gerçek zamanlı verilerle ve birden çok ürün veya alanın durumunu anında kontrol edebilme yeteneği ile şirketler, karar verme biçimini değiştirmeye başlar. Sonuçta, bu daha az ürün kaybı, daha az su ve boşa harcanan zaman ve daha büyük bir verim anlamına gelir. Bu nedenle, IoT gibi modern teknolojilerin yardımıyla, dünya nüfusunu beslemek için bir fırsatımız daha var.
Siz de fikrinizi belirtin